Sponsoractie

Sikiliza Leo soep 23 october 2020

By 5 July 2021 No Comments

In Oeganda is het regenseizoen begonnen. Voor iedereen is dat een opluchting na drie maanden droogte, met opvliegend zand en dorre graslanden. Het plantseizoen begint, de akkers herleven met felgroene tinten onder de zachte regens. Voor het landbouwland Oeganda is dit een drukke tijd.

Dit jaar is het anders. Zoals overal in de wereld.

Het eerste regenseizoen, dat begon in maart, werd al zwaar verstoord door strenge COVID-19 maatregelen. De Oegandese overheid werd geprezen om haar strenge aanpak om de pandemie onder controle te krijgen. In maart werd een volledige “lockdown” ingesteld. Dat betekende het sluiten van de grenzen voor personenverkeer. Alleen goederen werden binnengelaten. De luchthaven van Entebbe ging dicht. Alle scholen werden gesloten. Verkeer werd aan banden gelegd en er werd een avondklok ingesteld van 19:00 tot 5:30.

Vandaag zijn we zoveel maanden verder, zonder uitzicht op verbetering. Terwijl de toenemende infecties erop wijzen dat de overheid de controle over het virus verliest, worden mensen apathisch en steeds wanhopiger. De regels zijn ietwat versoepeld, maar scholen blijven dicht, verkeer blijft beperkt en vergaderingen met meer dan 5 zijn nog steeds verboden.

De steeds enthousiaste jonge ploeg van Sikiliza Leo medewerkers in Mulanda en Lwala, heeft haar focus verlegd naar het ondersteunen van de kinderen en families in deze barre tijden.

Een groot deel van onze plannen voor 2020 werd in de koelkast gezet.

Het water project voor het herstellen van 12 openbare waterpompen werd gelukkig begin dit jaar mooi afgerond. Deze extra waterpompen zijn nog belangrijker in de huidige omstandigheden, waar handen wassen zo nodig is.

De zonnepanelen, geinstalleerd net na ons bezoek in de zomer van 2019, wordt nu goed gebruikt door het Sikiliza Leo Team.

In overleg met de Sikiliza Leo werkgroep werden aan de Wees- en Kwetsbare Kinderen (Orphans and Vulnerable Children: OVC), we hebben 150 kinderen in ons project, een extra overlevingspakket aangeboden dat werd samengebracht door het Janssen Ebola Vaccin Team. (alleen door hen, of ook andere sponsors – die we dan ook moeten vermelden)

De uniformkledij die tijdens de Sikiliza Leo Benefiet 2019 werd gesponsord is door de naaisters van Mulanda al mooi in elkaar gezet. 600 uniformpjes voor meisjes en voor jongens zijn klaar sinds december en een deel werd ook al bij het begin van het schooljaar 2020, in Oeganda start het schooljaar in februari, uitgedeeld.

Geld ingezameld voor de lunchbox van de OVCs in de lagere school werd nog niet voor dat doel gebruikt.

Ook aan de 400 kleuters die normaal naar onze kleuterscholen komen, en hun families wordt gedacht. Ze krijgen regelmatig bezoek van hun Teachers, cCooks en Cleaners, die brengen, samen met een goed gesprek en extra aandacht voor hygiene, een COVID-19 pakket mee met daarin zeep, een jerrycan met tapkraan, een pak suiker en een pak posho meel.

Dit kontakt is heel belangrijk, want iedereen mist de samenkomsten, en de bedrijvigheid in en rond de kleuterscholen.

De geplande Sikiliza Leo Benefiet op zaterdag 26 september in de Dominicuskerk in Antwerpen kan dit jaar helaas niet doorgaan. Met enige weemoed kijken we terug op het mooie gezellige feest van vorig jaar…

We hebben een alternatief uitgedokterd: “Sikiliza Leo Soep”

3 verschillende soepen naar keuze tomatensoep met balletjes, kervelsoep, pompoensoep

Afhalen in de Markgraaf in Hove op zaterdag 23 october 2020

Leave a Reply