School Project

Kleuterschooltjes in Mulanda en Lwala

Mulanda en Lwala zijn kleine dorpsgemeenschappen in het Tororo district. Sikiliza Leo heeft in 2006 twee kleuterscholen gebouwd in Mulanda en Lwala, om de drempel naar de lagere school te verlagen, en als platform om de vele AIDS-wezen en kwetsbare kinderen in de regio te bereiken. De schooltjes zijn een waar success met 120 kleuters in Mulanda en 200 kleuters in Lwala. De schooltjes zorgen niet alleen voor de nodige leer en speel mogelijkheden, elke dag krijgen de kinderen ook een basismaaltijd van gierstpap, en regelmatig een extraatje om hun voeding te verbeteren.

In de zomervakantie van 2014 is er een groep van 6 jongeren, Hanne, Annelies, Johanna, Lenie, Paul, Piet en Sammy, samen met twee ervaren jongeren Bieke en Jens gedurende 4 weken gaan samenwerken met de Sikiliza Leo in Oeganda. Bieke en Lenie twee kleuterleerkrachten werkten met de zes kleuterleerkrachten van Mulanda en Lwala om nieuwe technieken te leren en te oefenen. Hanne, dokter Annelies en dokter Jens, werkten vooral op medisch, sociaal, en organisatorisch vlak met de kindermonitors en hun teamleider Charles. Toen kwamen ook de Flying Doctors op bezoek, en zo kwam Sikiliza Leo op de televisie in Belgie.

In de zomer van 2015 ging Lieselotte Peeters, van Humasol, 2 maanden samenwerken met de ouders, de leerkrachten en de leerkrachten.

De schooltjes in Mulanda en Lwala kunnen de volgende jaren  rekenen op de steun van de werkgroep in België. We willen verder inzetten op het traject waarmee we reeds enkel jaren geleden startten: het onderwijzend personeel de kans geven om, door middel van opleiding en training, verder te groeien in hun onderwijstraject en door het aanbrengen van nieuwe inzichten en stimilu meer diversificatie in onderwijsmethodologie bewerkstelligen. We kregen van de gemeente Hove een mooie subsidie om daar dit jaar aan te werken.