Activiteiten

NIEUWS van Sikiliza Leo in Oeganda

By 12 June 2024 No Comments

Een team van Sikiliza Leo Werkgroep bezocht het programma in Oeganda. Zij brengen “Nieuws van Sikiliza Leo in Oeganda”

Wijlen Margaret, lerares in de midden klas in Pochowa, die afgelopen november overleed, wordt nu vervangen door lerares Anyang Scholastika, die hier stage liep in Pochowa N/S. Scholasxtika is vandaag maandag 27 mei gestart gelijk met de opening van het tweede trimester van het schooljaar 2024.

Margaret’s echtgenoot stierf eerder dit jaar ook, van verdriet. Hun vier kinderen zijn nu dubbele weeskinderen. Sikiliza Leo zorgt speciaal voor hen. De oudste twee jongens Alfred Owere en Siprian Ongoye volgden beroepsvaardigheidslessen, ze bakken nu chapati’s en repareren fietsen om het inkomen voor het gezin te verdienen. Alex, broer van Margaret, kwam Sikiliza Leo bedanken voor de steun.

Het bestuur van NGO Sikiliza Leo verwelkomde een nieuw lid:o, Dr Winnie Wafwoyo oud-medewerker van Johnson & Johnson en woonachtig in Tororo.

De nieuwe keukens met leidingwater in zowel Pochowa als Lwala werden ingehuldigd met een kooksessie voor alle 150 OVC (Orphans and Vulnerable children – Wezen en Kwetsbare Kinderen) in het programma.

Alle teamleden deden mee aan deze fantastische teambuilding oefening onder leiding van meesterkok Mary-Jane. We serveerden meer dan 200 maaltijden. Alle OVC kinderen waren erg blij om mee te kunnen doen. De drie blinde jongens Emmanuel, Godfrey en John, zorgden voor muziek voor het talrijke publiek.

Alle 19 Sikiliza Leo Teamleden ontvingen een Kifaru-fiets, als blijk van respect en om hen te bedanken voor het voortdurende uitstekende werk. De Kifaru-fietsen worden geassembleerd door Coop-Africa NGO in Jinja. Kifaru’s zijn solide werk-fietsen. De fietsen zullen de teamleden helpen om zich sneller en gemakkelijker te verplaatsen om hun werk te doen.

De fietsen werden gesponsord door een team van Belgische wielerliefhebbers onder leiding van Ben Van Baelen.

OVC Grace Okoth, het meisje met de zware buik dat op haar zevende over de grond kroop, is nu 17 jaar en zal P7 succesvol afronden. Hilde redde haar leven door tegen alle adviezen in toch een dokter te zoeken die wilde helpen om een juiste diagnose te stellen. Dr Dorothy overtuigde een chirurg in Mulago om haar darmkanaal te opereren. Gedurende zes maanden van herstel heeft het Sikiliza Leo Team in Oeganda haar bezocht en geholpen het Mulago ziekenhuis van de Makerere Universiteit in Kampala. Grace is nu op zoek naar een vervolgopleiding in Jinja.
Dit is zeker een succesverhaal, maar de familie van Grace leeft nog steeds in zeer problematische omstandigheden. Grace’s moeder stierf een paar jaar geleden, haar vader verliet het gezin.De oudste zus Anna zorgt voor de vijf weeskinderen. Anna werd twee jaar geleden getroffen door polio en zit nu in een rolstoel zonder middelen om een fatsoenlijk inkomen te genereren.

De schildersteams van Pochowa en Lwala schilderden educatieve tekeningen op de muren van de kleuterscholen. De teams werden geleid door een Belgische ‘artist in residence’. Op 27 mei, de openingsdag van het tweede trimester juichten alle kinderen voor de nieuwe kleurrijke tekeningen voor hun scholen.

Pochowa schilders team: Fiona, Eric, klusjesman Alfred, Charles, James, Dr Winnie, Jack, Jozef, Mary-Jane, Hermine, Patricia , en Margaret.

Lwala schilders teram: Annette, Eric, Patricia, Grace, Margaret, Veronica, Fiona, mary-Jane, Hermine, Jozef, Teddy and cook Felicia.

Fabian, secretaris van het Sikiliza Leo NGO bestuur biedt een geiten barbecue aan om de schilders teams te bedanken voor hun geweldige inzet.

Op maandag 27 mei begon de school weer voor het tweede trimester van schooljaar 2024. In Oeganda begint het schooljaar aan het begin van het jaar. 1 februari tot 15 mei is het eerste trimester, 1 juni tot 15 september is het tweede trimester, 1 oktober tot 3& december is het derde trimester;

Mary-Jane en Hermine, beiden net gepensioneerde leerkrachten bezochten op 27 en 28 mei de klassen van de kleuterscholen in Pochowa en Lwala. Ze waren allebei erg onder de indruk van de uitstekende leerkrachten van de Sikiliza Leo N/S.

De MARI-groep van tien vrouwen, weduwen, PLHIV en allemaal zeer kwetsbaar, doet het nog steeds erg goed. De pluimveestal is mooi en schoon en biedt onderdak aan 25 kippen, ze hebben nu 3 geiten en 2 koeien.

Deze verzameling dieren is in de loop van de jaren opgebouwd vanaf de start in 2018. Voor 20 kippen (elk 10,000.UGX) kan je een geit (150,000. – 200,000.UGX) kopen, met 5 geiten kan je een koe (700,000. – 1,000,000.UGX) of os kopen. De vrouwen delen de opbrengsten, de eieren, braadkippen, en de melk om hun gezinnen te helpen voeden.

De Village Health Team medewerkster Ursula begeleidt de groep. Ze zal proberen de Gweni Chi Ghandi vrouwengroep nieuw leven in te blazen. Deze groep van vijftien vrouwen heeft een soortgelijk project, maar mist goed leiderschap. Ursula zal hard haar best doen om ze weer op gang te krijgen. Ze hebben een goede basis van 3 geiten en een pluimveestal.

 

Leave a Reply