Water project

Zuiver water is een basisvoorwaarde voor gezondheid

Het waterproject stond najaar 2017 in de kijker. In 2016 werden de waterpunten in en om Mulanda grondig in kaart gebracht en gecontrolleerd. Alle waterpunten krijgen, in verschillende fasen,een grondige reiniging en opknapbeurt en waar nodig reparatie.

Het harde ijzerhoudende water in de streek van Mulanda veroorzaakt sterke corrosie, daarom schakelen we systematisch over naar PVC buizen. De herstellingen worden gedaan door lokale techniekers en in samenwerking en onder toezicht van de District Water Officer, ir Leo Owora.  Dit najaar gebruiken een deel van onze financiële middelen, om de tweede fase uit te voeren. Die financiële middelen  zijn het resultaat van verschillende sponsoracties van Sikiliza Leo vzw in Belgie in samenwerking met de Koning Boudewijn Stichting.

Ook Humasol, de organisatie van ingenieursstudenten van KU Leuven, waar we al enkele jaren mee samenwerken,  zal weer actief zijn in de regio dit najaar. De vrijwilligers van Humasol zullen samen met locale technici en in samenwerking met Leo Owora, een nieuwe waterpomp op zonne-energie installeren bij het ziekenhuis in Mulanda. Dit project wordt gesponsord door Atlas Copco.

In 2023 wordt er dankzij sponsoring van de Stad Antwerpen en de Provincie Antwerpen een grote stap vooruit gezet. Leidingwater wordt aangesloten en binnengebracht in de twee Sikiliza Leo kleuterscholen, in samenwerking met het District Water Office.