Projectsubsidie Hove
De belangrijkste verwezenlijking van Sikiliza Leo het afgelopen jaren was het project rond kwetsbare kinderen. De impact van dit initiatief is groot. Kinderen die omwille van HIV wees geworden zijn – en dat zijn er nogal wat in de buurt van Mulanda – willen we het liefst in een gezinsomgeving houden en opvangen op school. Daarom hebben we geïnvesteerd in het “Family Support Initiative”. Voor elk groepje van 10 kinderen is er een kindermonitor. De kindermonitor (we hebben er nu 9: 7 vrouwen en 2 mannen) woont en werkt in de buurt van waar de kinderen wonen. De monitor is, naast de pleegouder, de vertrouwenspersoon voor het kind. De monitor komt regelmatig op bezoek, voor een babbeltje, om te helpen met huiswerk, om te zien of er geen problemen zijn. De monitors zijn erg begaan zijn met de kinderrechten. Ze kunnen de ouders overtuigen om hun kinderen naar school te sturen en helpen wanneer er problemen opduiken. Inmiddels hebben we de groep kindermonitors kunnen uitbouwen tot negen monitors en op die manier bereiken we 100 kinderen. In 2016 hebben we gewerkt om die groep te versterken via trainingen en coaching. De subsidie van de Gemeente Hove van 2016 is daarvoor gebruikt.
2017
In 2017 willen we werken samen met de mensen lokaal aan zelforganisatie en duurzaamheid. We hebben, in overleg met de lokale bestuurders van Sikiliza Leo Uganda, de bestuursvergaderingen verplaatst van Kampala (de hoofdstad op 400km afstand van de projectomgeving in Mulanda) naar Mulanda, en ook een aantal nieuwe bestuursleden die in Mulanda wonen overtuigd om mee te werken aan dit project. Deze transfer is gestart in december 2016, en we zien nu al duidelijke positieve resultaten: meer lokale betrokkenheid, meer lokaal initiatief. Ook het feit dat een aantal van de jonge weeskinderen, die we steunen sinds 2006, nu volwassen worden en taken op zich nemen in de organisatie van Sikiliza Leo is heel belangrijk om de doelstellingen te verwezenlijken. We willen daarom management support, training en coaching voorzien voor de lokale manager en de jonge accountant (een wees die wij op 11 jarige leeftijd hebben opgevangen en dit jaar 22 jaar is geworden).
Het “Zelforganisatie” project is essentieel om Sikiliza Leo meer onafhankelijk, zelfsturend en duurzaam te maken. Het is ook belangrijk voor ons als Sikiliza Leo Werkgroep vzw om de situatie door een lokaal Oegandese bril te kunnen zien en begrijpen. De Sikiliza Leo NGO Uganda zorgt voor de omkadering en de financiële inbreng.
Stappenplan
- Organisatie van de nieuwe Sikiliza Leo Uganda bestuurdersgroep
- (september- november 2016)
- Eerste vergaderingen van de nieuwe bestuurdersgroep in Mulanda (december 2016)
- Maandelijkse vergaderingen en contacten in Mulanda (2017)
- Prioriteiten: Kleuterschool Mulanda en Lwala – Waterprojecten (onderhoud) – Kinderen (OVC)
- Activiteitenplan 2017 voor de OVC monitors en de managers.
- Identificatie van trainig/coaching noden en lokale beschikbare training en coaching
- Inplannen en uitvoeren (juni – november 2017)
- Evaluatie met de bestuurders (november – december 2017)
Het direct samenwerken en het initiatief leggen bij de lokale bevolking en de meest kwetsbare mensen een rol geven in het project, is essentieel om de juiste empathie en de juiste verwachtingen in te lossen.
Dit project wordt volledig gebouwd op de richtlijnen van de Kinderrechtenorganisatie UNICEF.
Budget plan: Trainingen en coaching:
- Management training: 2000 euro – gesponsord door de gemeente Hove
- Kinderrechten (via lokale PLAN organisatie in Tororo): 1500 euro
- “community capacity”: 1500 euro