Dit voorjaar 2017 was Oost-Afrika in het nieuws met een abnormaal lange droogte periode. Voor ons lijkt dit veraf en moeilijk in te schatten, voor de mensen in Mulanda betekende dit schaarste en hogere prijzen, tot meer dan dubbel, voor de meest elementaire produkten zoals water, melk, meel, groenten en fruit. In die context moet je ons engagement Sikiliza Leo zien.
Eerder dit jaar werd het lokale bestuur bij Sikiliza Leo in Mulanda volledig vernieuwd. Na meer dan 10 jaar samenwerken, was het tijd om even stil te staan. Het werd tijd voor een nieuwe wind en onder impuls van de werkgroep in Belgiƫ maakte Sikiliza Leo een interne evaluatie die leidde tot instroom van nieuwe bestuursleden en een hernieuwde visie van de NGO. Dit betekent vooral meer focus op de aspecten waar we het meest impact op kunnen hebben, en waar we getoond hebben dat we een verschil kunnen maken: de kinderen (de schooltjes en de kindermonitors), gezondheid (water en hygiene) en de families. Er werden nieuwe lokale leden aan de Sikiliza Leo bestuursploeg toegevoegd, zodat we meer voeling kunnen houden met de realiteit, en ook kunnen beter kunnen samenwerken met lokale bestuurders van de overheid. Onze kersverse boekhouder/project manager James Ochola, woont in Mulanda.
De eerste activiteit van dit nieuwe team was een doorlichting van het familie of OVC project. Zoals jullie weten staat OVC voor Orphans & Vunerable Children (wezen en kwetsbare kinderen) en Sikiliza Leo neemt deze doelgroep extra onder de vleugels door gepersonalizeerde ondersteuning voor kwetsbare kinderen binnen hun familiale omgeving.
Kinder Monitors krijgen elk een 10-tal kinderen toegewezen, ze volgen die kinderen op school, thuis, samen met de enige ouder, nonkel, tante of grootouder die de zorg voor dit kindje op zich hebben genomen. De “uitgebreide familie” is een typisch Afrikaanse traditie om kinderen van familieleden in moeilijkheden op te vangen en te verzorgen. In arme en door ziekte geteisterde streken zoals Mulanda botst die mooie traditie tegen haar grenzen. Grootouders zorgen soms voor meer dan tien kinderen van hun aan HIV/AIDS overleden ouders.
Dit familie project loopt al verschillende jaren en vormt een rode draad doorheen de werking van Sikiliza Leo.