Projecten

Lweni Gi Chandi

By 7 April 2018 No Comments

In 2014, gebaseerd op Piet Noben’s advies, namen we het initiatief om te investeren in de bouw van een kippenhok voor de Mari group. Deze vrouwengroep doet het uitstekend, ze zijn nu samen eigenaar van 7 geiten, en blijven mooie vooruitgang maken.

Nadat Rik en Wim het succes van de Mari group met hun eigen ogen konden zien raakten ze erg enthousiast. Wim reikte uit naar Ursula van de Mari group om een gelijkaardige vrouwengroep te identificeren voor een nieuw initiatief. Ursula stelde de Lweni Gi Chandi vrouwengroep voor. “Lweni Gi Chandi” betekent “vechten tegen armoede” in de lokale taal japadola. Lweni Gi Chanmdi telt 30 vrouwen, ze wonen in de buurt van de Pochowa kleuterschool van Sikiliza Leo, en zijn als sinds 3 jaar samen.

Nadat ze het succes van Mari gezien hadden, besloten ze om te investeren in een varkenshouderij.  Vandaag bezitten ze 1 jong mannelijk varken. Als die jongen volgroeid is willen ze zijn zaad verkopen, en zo stelselmatig hun varkens aantal opbouwen. Doel is om uiteindelijk een ossenspan met ploeg te kunnen kopen. Na dit voorstel wat van dichterbij bekeken te hebben, werd er toch duchtig overlegd. Om varkens te houden moet elk lid van de groep maandelijks 1,000.UGX bijdragen. Dit lijkt toch wat hoog gegrepen. Daarom werd voorgesteld om te beginnen met een kippenkwekerij. De vrouwen gingen hiermee akkoord.

Afspraken: James is verantwoordelijk voor het toezicht op de bouwwerken en het budget – Ursula wordt adviseur voor kippenhouderij en boekhouding – “Noben-Vangenechten Fioundation” samen met Sikiliza Leo vzw sponsoren de bouw van een kippenhok dat kan omgebouwd worden tot een varkenshok – Lweni Gi Chandi is verantwoordelijk voor de aankoop van kippen, veevoeder, medicatie en verzorging van de kippen

totale kost van het kippenhok (materiaal, transport, werk) is 3.700 Euro

Leave a Reply